Toplumcu Düşünce Enstitüsü
Haftalık Değerlendirme Notu
Haftalık Değerlendirme Notu/270115 27 Ocak 2015
Hazırlayan: Mahir BÜYÜKYILMAZ
A) DÜNYA
A1) ABD Başkanı Obama, ABD başkanlarının her yıl Ocak ayında yaptıkları geleneksel Birliğin Durumu konuşmasında ülkesinin, ekonomik kriz ve savaş dolu yılları geride bırakarak yeni bir sayfa açtığını ifade etti. Obama bu konuşmasında, İran’a yeni yaptırımlar uygulanması için acele etmeme çağrısında bulundu. Başkanın dış politikayla ilgili olarak bir diğer talebi ise Küba’ya uygulanan ticari ambargonun son bulması için çalışmalara başlanması oldu. Konuşmasının büyük bölümünü ekonomiye ayıran Obama, olumlu bir tablo çizdi ve yönetiminin ekonomi politikalarının başarılı olduğunu söyledi. Yönetiminin sağlık sigortası, mali denetim ve göç gibi konulardaki başarılarını tehdit edecek her tür yasa tasarısını ise veto edeceğini belirten Obama, Kongre’den ayrıca daha fazla kişiye iş imkanı sağlayacak yatırım planına onay vermesini talep etti.
A2) ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu Mart ayında ABD Kongresi’nde bir konuşma yapmak için davet etti.Bu girişimin Beyaz Saray tarafından devlet protokolüne aykırı olarak görülmesi nedeniyle Netanyahu’nun, Başkan Obama tarafından ağırlanmayacağı açıklandı. Davet, Cumhuriyetçilerin, ABD yönetiminin İran politikasına bir tepki olarak değerlendirilebilir. Başkan Obama, Kongre’den İran’a yönelik bir ek yaptırım paketinin onaylanması durumunda bu girişimi veto edeceğini açıklamıştı.
A3) IMF gelecek iki yıl için küresel ekonomik büyüme tahminlerini aşağıya çekti. Buna göre, küresel büyümenin 2015 yılında yüzde 3.5, 2016’da ise yüzde 3.7 oranında gerçekleşmesi bekleniyor.IMF tarafından yayınlanan küresel ekonomik görünüm raporuna göre, petrol fiyatlarındaki düşüşün bazı ülke ekonomilerine olumlu etkileri olması beklense de, bu olumlu etkilerin, yatırımların azalması ile Ortadoğu ve Ukrayna’da devam eden jeopolitik riskler karşısında oldukça yetersiz olduğu belirtiliyor. Raporda, petrol ihracatçısı ülkeler Rusya, Nijerya ve Suudi Arabistan’ın küresel küçülmeden en çok etkilenecek ülkeler olduğu tespitinde bulunuluyor; Avro Bölgesi ve Japonya’daki ekonomik durgunluğun önümüzdeki iki yıl boyunca devam etmesi öngörülüyor. Raporda ayrıca 2016 yılında Hindistan’ın yüzde 6.5 büyüme kaydederek, yüzde 6.3 büyüyeceği öngörülen Çin’i yıllık büyüme hızı cephesinde geride bırakacağı belirtiliyor.
B) BÖLGE
B1) Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz el Suud hayatını kaybetti.Trans-Atlantik ittifakınca radikal İslam ve teröre karşı sağlam bir müttefik olarak görülen Kral Abdullah, Arap Baharı hareketlerine desteği reddetmesi, Tunus, Mısır, Libya ve Yemen’de diktatörlük rejimlerinin devrilmesine neden olan ayaklanmalara karşı çıkmasıyla biliniyordu. Suudi Arabistan, aynı dönemde Bahreyn’de Şiiler’in temel haklarını talep ettikleri gösterileri bastırmak için doğrudan bu ülkeye asker göndererek müdahalede bulunmuştu. Kral, görevde bulunduğu süre boyunca yönetimde bazı reformlara imza attı ancak ülkesinde siyasal muhalefetin oluşmasına imkan tanımayan baskı anlayışını ortadan kaldıracak bir girişimde de bulunmadı.
Abdullah’ın yerine krallığa kardeşi olan Veliaht Prens Salman’ın geçeceği açıklandı. 79 yaşındaki Salman, 2012 yılından bu yana tahtın varisi ve aynı zamanda savunma bakanıydı.Yeni Kral, 69 yaşındaki kardeşi Mukrin Bin Abdülaziz el Suud’u veliaht prens, oğlu Prens Muhammed bin Salman’ı savunma bakanı olarak atadı. Burada altı çizilmesi gereken, dikkat çeken bir ayrıntı, önceki uygulamalarda herhangi bir şekilde örneği olmayan bir kararla, Mukrin’in Abdullah tarafından, yani kendisi henüz sağken, 2.veliaht olarak zaten atanmış olmasıdır.
Değerlendirme notunun tamamını okumak için lütfen PDF eklentisini çalıştırın