Manifesto

Home Manifesto

Bugün dünyamız bir medeniyet ve ekoloji krizi yaşamaktadır.

Bu kriz, toplumları ve bu toplumları oluşturan bireyleri tarihte benzeri görülmemiş bir boyutta etkilemekte, ekonomik, sosyal, kültürel yaşamda büyük dönüşümlere zemin hazırlamaktadır.

Bu süreçlerde “Bilgi” üretimi, “Bilgi”nin dağıtımı ve “Bilgi”ye erişim imkanları her türlü hayal edilebilir ölçünün ötesinde genişlemektedir. Öte yandan ise bilgi tabanlı bu altyapı, toplumların büyük bir denetim ve yönlendirme ortamına mahkum olmalarını mümkün kılmaktadır.

Böyle bir ortamda, yanlızca ülkemizde değil, bütün gelişmekte olan ülkelerde “çoğulcu” ve “özgürleştirici” yönetim uygulamaları zemin kaybetmekte, “çoğunlukçu” ve “dar çıkarcı” yönetim uygulamaları ve politikalar öne çıktığını görmekteyiz.

Belli çevrelerce benimsenen pekçok düşünce ve doktrin, bu çevrelerin sosyal ve kültürel yaşamın tüm alanlarına nufuz eden ekonomik hırsları doğrultusunda geniş halk kesimlerine tartışılmaz doğrular olarak dayatılmakta; bu dayatmalar sonucu İnsan ve bir parçası olduğu sosyo-ekolojik çevresi yok olma tehlikesi ile karşı karşı kalmaktadır.

Toplumcu Düşünce Enstitüsü, bu tespitlerden yola çıkarak; Türkiye’de eşitlikçi, özgürlükçü, paylaşımcı, dayanışmacı, katılımcı ve sosyal adaletçi özellikleri ile geniş halk kesimlerinden yana alternatif politikalar geliştirmek, araştırmak, bu politikaları uygulama projelerine dönüştürmek, bu yönde benzer kurum ve kuruluşların çabalarını desteklemek ve katkıda bulunmak üzere biraraya gelmiş bulunmaktadır.

Toplumcu Düşünce Enstitüsü olarak, geliştirilecek düşünce ve politika önerilerinin halkımızın çağdaşlaşma ve yarınlarına daha güvenle bakmak yönündeki beklentilerine yeni bir soluk sağlayacağına, alternatif seçenekler sunacağına inanıyor; bu inancımızı bizlerle paylaşan, toplumun her kesimden düşünen ve üreten dostlarımızı, düşüncelerimizin günlük yaşamdaki karşılığını ifade edecek olan politika ve uygulama projelerinin geliştirilmesine katkı ve destek sağlamaya davet ediyoruz.

Toplumcu Düşünce Enstitüsü