TDE Haftalık Değerlendirme Notu 2

TDE Haftalık Değerlendirme Notu 2

   Toplumcu Düşünce Enstitüsü

       Haftalık Değerlendirme Notu

 

 

Haftalık Değerlendirme Notu/ 201014                                   22Ekim 2014

Hazırlayan: Mahir BÜYÜKYILMAZ

 

 

A) Dünya

 

A1) Avrupa ve ABD borsaları geçtiğimiz hafta sert düşüşler yaşadı. Borsalarda gözlemlenen düşüşleri tahvil piyasalarındaki düşüş takip etti.Avrupa borsalarında Ekim ayı içerisinde toplamda yüzde 10 ile 15 arasında ortalama kayıp yaşanacağı öngörülüyor. ABD borsasında meydana gelen yüzde 3’e yakın kayba 10 yıllık tahvil faizinin 2.20’ler seviyesinden 1.89 seviyesine inip tekrar 2.20 seviyesine yükselmesi eşlik etti.  Borsa düşüşlerini, tahvil piyasalarında yaşanan aşağıya inişin –normal şartlarda yükselmesi beklenirdi- bütünlemesi, gelişmiş ekonomilerin borsalarının fazla şişmiş halde olduğuna ve bu nedenle çöküşlerinin yakın olabileceğine dair bir korkunun varlığına işaret etmekte.  Bu algının gelişmesi ve piyasaların çalkantılı halinin devam etmesi yatırımcıları güvenli limanlar aramaya daha hızlı şekilde sevk edebilir ki bu şartlar altında güvenli yatırımlar olarak gelişmiş ekonomilerin devlet tahvilleri öne çıkacaktır.

 

A2) Geçtiğimiz hafta son dört yıllık süreçte enerji fiyatlarının en sert düşüş, yaşadığı görüldü.Geçtiğimiz hafta yayınlanan Uluslararası Para Fonu (IMF) Dünya Görünüm Raporu’nda Avrupa ve Çin gibi büyük ekonomilerin büyüme rakamları aşağıya çekilmişti. Bu küresel ekonominin yavaşlayacağı, üretim ve altyapı harcamalarının azalacağına dolayısıyla hammadde ile enerji ihtiyacının düşeceğine dair bir algı oluşturmuş durumda. Brent tipi ham petrolün varili 100 dolar/varil seviyesinden önce 90 dolar/varil seviyesine geriledi devamında ise fiyatın 80 dolara dayandığı toplam yüzde 20’lik bir düşüş meydana geldi.

 

A3) CreditSuisse Küresel Servet Raporu’nu geçtiğimiz hafta açıkladı. Rapora göre Türkiye’de orta sınıf yüzde 25 küçüldü.Araştırma Türkiye’de  10 bin dolar altı servet sahibi kişilerin toplumun yüzde 75.3’ünü, 10 ile 100 bin dolar arasında servete sahip olan kitlenin (orta sınıf) toplumun yüzde 22.8’ini, 100 bin dolar üzerinde servete sahip olanların ise yüzde 1.8’lik dilimi oluşturulduğunu gösteriyor. Aynı araştırmanın 2013 verileriyle yapılacak bir kıyaslama ise çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. 2013 yılında orta kesim toplumun yüzde 30.3’ünü meydana getirirken 2014 yılında bu dilimin 22.8’e tespitinde bulunuluyor.

 

Değerlendirme notunun devamı için lütfen  PDF ikonunu tıklayın.