TDE Haftalık Değerlendirme Notu 1

TDE Haftalık Değerlendirme Notu 1

Toplumcu Düşünce Enstitüsü

Haftalık Değerlendirme Notu

 

 

Haftalık Değerlendirme Notu/ 131014                                      14 Ekim 2014

Hazırlayan: Mahir BÜYÜKYILMAZ       

 

 

 

A) Dünya

 

A1-Uluslararası Para Fonu (IMF) 7 Ekim’de Yıllık Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu açıkladı. Rapor, önümüzdeki dönemde ekonomik ve jeopolitik  risklerin arttığına veriler ışığında işaret ediyor. Kırılgan Beşli – Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye olarak adlandırılan ülkelerin bu süreç zarfında ekonomik büyüme cephesinde performans kaybedeceklerinin altı çiziliyor.

 

Raporda Türkiye’nin yapısal ekonomik reformları gerçekleştirmediği takdirde kırılganlığını gideremeyeceği ve ilerleyen süreçte zorluk yaşayabileceği belirtiliyor. Bu durumun hem nedeni hem de sonucu olarak ortaya çıkabilecek olası bir gelişme de  Türkiye’nin cari açığını finanse etmekteki dayanak noktası olan kısa vadeli fon akışlarının aksaması, bu kaynakların yönünün küresel belirsizlik ve ekonomik daralma döneminde yapısal kırılganlığa sahip ekonomilerden güvenli limanlara kayabilecek oluşudur.

 

IMF Başkanı Christine Lagarde, IMF Yıllık Toplantılarının açılış seansındaki konuşmasında dünya ekonomisinin uzun süreli bir yavaş büyüme sürecine girebileceğini ve küresel ekonomi için yeni normalin vasat bir büyüme olacağını öngördü.

 

A2-Moody’s Derecelendirme Kuruluşu 10 Ekim 2014’de Türkiye Görünüm  Raporu’nu açıkladı. Kuruluş Türkiye’nin kredi görünümünü Nisan 2014 raporunda durağandan negatife indirmişti. Güncel raporda kredi notunda herhangi bir yükseltme veya indirmeye gidilmedi ve negatif tanımlaması kullanılmaya devam edildi.

 

Rapor, bir hafta önce açıklanan Fitch Derecelendirme Kuruluşu’nun raporuna paralel bir eleştirel analiz açısına sahip. Raporda, Türkiye’nin yüksek ve kısa vadeli dış finansmana dayalı olan cari açığı, yükselme eğiliminde olan enflasyon, aşağıya çekilemeyen işsizlik oranı, artan bölgesel jeopolitik riskler ve bu risklerin ülke iç siyasetini istikrarsızlaştırma kapasitesi ülke ekonomisini kırılgan hale getiren nedenler olarak sıralanmakta.

 

 

A3-ABD istihdam verileri geçtiğimiz hafta açıklandı ve işsizlik oranı geçtiğimiz 6 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 5.9 olarak kayda geçti. Açıklanan 2. Çeyrek  büyüme rakamlarına göre ise ülke yüzde 4.6 büyüme kaydederek son 8 yılın en yüksek toparlanmasını gerçekleştirdi. Bu gelişme ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz arttırma hamlesini hızlandırabilecektir.

 

(yazının tamamını okumak için lütfen PDF eklentisine tıklayın)