Toplumcu Düşünce Enstitüsü
Haftalık Değerlendirme Notu
Haftalık Değerlendirme Notu/ 1241114 24 Kasım 2014
Hazırlayan: Mahir BÜYÜKYILMAZ
A) DÜNYA
A1) ABD Başkanı Obama göçmenlik konusunda uzun süredir beklenen adımı atarak, ülkede sayıları 5 milyonu bulan kaçak göçmene yasal oturum hakkı sağlayacak düzenlemeyi resmen duyurdu.Cumhuriyetçi Parti’nin bu yasa üzerine uzlaşmaya yanaşmaması nedeniyle, Başkan Obama, düzenlemeyi Başkanlık Emri olarak yasalaştırdı. Yeni düzenleme ülkedeki kaçak göçmenlere yasal olarak çalışma hakkı tanıyor ancak ABD vatandaşı olma yolunu kapalı tutuyor.
Başkan Obama, Demokratların son seçimde aldığı büyük yenilginin ardından göçmenlik yasası konusunda tek taraflı hareket ederek büyük risk almış durumda bulunuyor. Amerikan seçmeninin büyük çoğunluğunun Başkanlık Emri kullanılmasına olumlu bakmadığı ve Amerikan yasama uygulamalarında sıklıkla uygulanmayan bu yetkinin “diktatörlük uygulaması” olarak algılandığı görülüyor. Cumhuriyetçi Parti bu durumu son derece olumsuz şekilde karşılamış durumda. Partinin sadece ana akım çizgisinin sağında yer alan özellikle Çay Partisi hareketine mensup isimlerin değil siyaseten ortaya yakın duran bazı isimlerin de bu karar karşısında Başkana yönelik muhalefetlerini sertleştirebilecekleri değerlendiriliyor.
A2) Japonya Başbakanı Şinzo Abe, parlamentoyu feshetti. Ülke, aksi bir gelişme yaşanmaması durumunda 14 Aralık’ta erken seçime gidecek. Başbakan Abe, iki yıl önce, daralan ekonomiyi canlandırmak için gevşek para politikası ve harcama programıyla yeni istihdam ve yatırımlar yaratmayı vadetmişti. Ancak aradan geçen iki yıl içerisinde “Abenomi” olarak adlandırılan önlemler ekonomide istenen canlanmayı yaratamadı ve mali disiplini bozdu. Japonya’nın bütçe açığı yatırımcıları rahatsız eden seviyelere ulaşmış durumda bulunuyor. Fesih kararının arkasında, başbakanın kamuoyu nezdinde daha fazla destek yitirmeden gerçekleştirmeyi planladığı ekonomik reformlar için güvenoyu tazelemek isteği yatıyor. Fakat yapılan kamuoyu yoklamaları seçmen gözündeki durumun Abe için çok olumlu olmadığını işaret ediyor.
A3) Çin Merkez Bankası (ÇMB) borçlanma maliyetlerini aşağıya çekmek ve yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak için Temmuz 2012’den bu yana ilk kez gösterge faiz oranlarını düşürdü.ÇMB’nın yapmış olduğu açıklamaya göre açıklamaya göre, bir yıl vadeli mevduat faizi 0.25 yüzde puanı indirilerek yüzde 2.75’e çekilirken, bir yıl vadeli borç verme faizi 0.4 yüzde puanı düşürülerek yüzde 5.6’ya çekildi. Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın ardından ÇMB da parasal genişleme rotasını takip etmiş oldu. Ülke ekonomisin 1990’dan bu yana en yavaş yıllık büyümeyi kaydedeceğine yönelik kuvvetli göstergelerin oluşmasıyla beraber ÇMB parasal genişleme ve likidite enjeksiyonları üzerine odaklanmış durumda bulunuyor.
(Raporun Devamını Okumak İçin lütfen PDF iconuna tıklayın)